GÖRÜNTÜLÜ

Kendi güvenliklerini kendileri sağlıyor

Halep’in Eşrefiyê ve Şêxmeqsûd mahallelerinin güvenliği, öz savunmayı esas alan mahalle sakinleri tarafından sağlanıyor.

HALEP'TE ÖZ SAVUNMA ÖRGÜTLENMESİ

Halep'in iki Kürt mahallesinde saat 20.00’den 05.00’e kadar dönüşümlü devriyeye çıkan mahalle sakinleri, öz savunmanın da yemek, su ve barınma kadar gerekli olduğunu söylüyor. 

ANF'ye konuşan Fatma Mihemed (43) öz savunmanın temel görev ve sorumluluk olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Mahallemizin güvenliğini sağlamazsak herkes elini kolunu sallayarak gelebilir. Mahallemizin güvenliğini sağlayamazsak topraklarımızın da güvenliğini sağlayamayız. Küçük mekânlarda sağlanan güvenlikle istikrarlı ve huzurlu bir yaşamı sağlayabiliriz. Öz savunma, duyarlılıkla gelişir. Şêxmeqsûd’un direniş kalesi olarak duyulması, gelişen güçlü öz savunmadan kaynaklıydı. Çocuk, yaşlı demeden öz savunma gelişti ve bugünlere ulaştık. Öz savunmamız güçlü olmasaydı o denli bir savaşa güç getiremezdik ve tarihe direnişle adımızı yazamazdık. Şêxmeqsûd halkı olarak el ele vererek öz savunmayı geliştirdik ve çetelere güç getirdik. Farklı boyutlarda olduğu gibi öz savunmada da kadın öncülük ediyor.” 


ÖZ SAVUNMA ZAYIF OLMAMALI

Loqman Qadir Hisên (50) ise bir halkı savunmak için öz savunmanın olmazsa olmaz olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: “Her bir Kürt, sokağını, mahallesini ve ailesini korumalı. Öz gücümüze dayalı savunma sistemi şart. Bu sokaklar, mahalleler muazzam direnişlere şahit oldu. Öz savunma sisteminin zayıf olması, yoğun bir savaş ortamında yok olmaktır. Örgütlü bir öz savunmayla sokaklarımızı koruyabilir, özel savaş politikalarının önüne geçebiliriz. Öz savunmamız biziz. Bu bağlamda örgütlü insan, örgütlü bir öz savunma da geliştirebilir.”

GECE GÜNDÜZ SÜREN DEVRİYELER

Şîrîn Xişman (33), 2018'den devriye çıktığını paylaşarak, şunları dile getirdi: “Şêxmeqsûd direnişinde öz savunmanın gerekliliğinin farkına vardık. Ekmek ve sudan daha önemli. Bir kadın öz savunmasını geliştirerek toplumun geleceğini inşa ediyor. Her insan için öz savunma gereklidir. Şahsi öz savunmasını geliştiremeyen biri, toplumun öz savunmasını geliştiremez. Şêxmeqsûd’da gelişen Devrimci Halk Savaşı olmasaydı bugün Şêxmeqsûd da olamazdık. Bu nedenle gece gündüz demeden mahallemizde devriyeye çıkıyoruz.” 

GÖREV OLARAK BİLİYORUZ

Yaşının ilerlemesine ve sağlık sorunlarının olmasına rağmen devriyeye çıktığını kaydeden Wehîd Elî Sebrî ise şunları ifade etti: “Kimsenin desteği olmadan öz savunmamızı geliştirdik. Dışarıdan birilerinin gelip bizi korumasını beklemiyoruz. Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê halkı olarak gücümüzü birbirimizden alıyoruz. Saat 20.00’den 05.00’e kadar dönüşümlü bir şekilde devriyeye çıkıyoruz. Öz savunmayı görevim olarak biliyorum.”