MUB’dan Akitu bayramı açıklaması

1 Nisan Akitu bayramına ilişkin bir açıklama yapan Bethnahrin Ulusal Konseyi, “1 Nisan’ın mitolojik efsanesi Dicle, Fırat ve Habur nehirleri kıyısında medeni yaşamın ve çağdaş ulusal kurtuluş destanının tarihi olmuştur” dedi.

1 Nisan Akitu bayramına ilişkin bir açıklama yapan Bethnahrin Ulusal Konseyi, “1 Nisan’ın mitolojik efsanesi Dicle, Fırat ve Habur nehirleri kıyısında medeni yaşamın ve çağdaş ulusal kurtuluş destanının tarihi olmuştur” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Bethnahrin Ulusal Konseyi (MUB) 1 Nisan Akitu bayramının Mezopotamya’da M.Ö.’den binyıllarca önce görkemli festival ve şölenlerle günlerce kutlandığını belirtti.

Yeni yaşamı ve bereketi sembolize eden 1 Nisan Bayramı’nın tarihin ve insanlığın en kadim bayramı olduğu da vurgulanan MUB açıklamasında, “Mezopotamya’nın birçok uygarlığı ve kültürel eserleri gibi, 1 Nisan Bayramı’da saldırıya uğramış, ihtişamını önemli oranda kaybetmiştir. Bölge halkları için oluşturduğu heyecan, coşku ve sevgi kaynağını yittirmiş, egemen güçlerin baskılarıyla içeriği, sanatsal ve toplumsal zenginliği de özünden boşaltılmıştır. Asırlar boyunca yasaklanan ve unutturulan 1 Nisan Akitu bayramı, 20. ve 21. yüzyılda ülkemizin değişik alanlarında diktatörlerin ve ırkçı rejimlerin yarattıkları korkunun gölgesinde cılız kıvılcımlar biçiminde kutlanmaya başlanması yeni bir dirilişin işareti olmuştur. Ortadoğu’daki gelişmeler statükoyu parçalarken inkarcı yönetimleri de zayıflatmıştır. Böylece ezilen halkların dinamikleri tekrar ortaya çıkmakta ve özgürlük arayışları ulusal direnişlere dönüşmüştür. 1 Nisan Akitu bayramının ruhuna sahip çıkmak onurlu bir yaşamın yeniden diriliş iradesini ortaya koymak anlamına gelmektedir” dedi.

21. Yüzyılda Asuri, Süryani, Keldani halkının Mezopotamya’da kurduğu medeniyet ve bu medeniyetin eserlerinin DAİŞ isimli vahşet örgütü gibi çağdışı güçlerin inkarcı zihniyetine ve yıkıcı siyasetine maruz kaldığını da belirten  MUB açıklamasında şunlara yer verdi: “1 Nisan Akitu bayramı Sümer-Akad-Babil-Asur-Aram-Kalde tarihinin ortak değeridir. İlkbaharın, bereketin, yeni yılın müjdecisidir. Günümüzde 1 Nisan Akitu bayramı, ulusal birliği, direnişi ve yeni çağdaş nitelikleri de kapsamına almıştır. 1 Nisan’ın mitolojik efsanesi Dicle, Fırat ve Habur nehirleri kıyısında medeni yaşamın ve çağdaş ulusal kurtuluş destanının tarihi olmuştur. Ziguratları bit Akitu’yu (yeni yıl evi) tüm kutsal mekanları yeni yaşam umuduyla dualarla, seremonilerle dolduran toplumun her kesiminin isteği, felaketiz huzurlu bir gelecekti. 21. Asırda Süryani-Asuri-Arami-Keldani halkının mitolojiden semavi Hıristiyanlar dinine geçiş sürecinde de barışçıl ve onurlu bir yaşam beklentisi devam etmektedir. Bayramlarını özgürce kutlamak ve anavatanında bir statü sahibi olmak en doğal hakkıdır. 2015, 1 Nisan Akitu yeni yıl ulusal bayramını, birliği güçlendirip, direnişi yükseltip, halkın sesini dünyaya duyurup, hak ve hukukumuzu isteyerek kutlamalıyız. 1 Nisan bayramı ulusal, siyasal ve özgürlük mücadelemizin dört bir yana yayılmasıyla tarihsel anlamına kavuşacaktır. Bütün halkımızın 1 Nisan Akitu ulusal bayramını kutluyor, herkesi mücadeleyi yükseltmeye davet ediyoruz.”