ABD’de onlarca hortum meydana geldi: En az 5 ölü

Amerika Birleşik Devletleri'nde meydana gelen onlarca hortum nedeniyle en az beş kişi hayatını kaybetti.

ABD’nin orta kesimlerindeki Great Plains'in bazı bölgelerini kasıp kavuran çok sayıda hortum nedeniyle en az beş kişinin öldüğü bildirildi. 

ABD hava durumu servisine (NWS) göre, Cuma günü özellikle Iowa ve Nebraska'da 78 hortum kaydedildikten sonra, Cumartesi günü kuzey Teksas'tan Missouri'ye kadar 35 hortum daha meydana geldi. 

Oklahoma Valisi Kevin Stitt pazar günü yaptığı açıklamada eyalette dört kişinin öldüğünü belirtti. 

Bir basın toplantısı düzenleyen Stitt, özellikle ağır darbe alan küçük Sulphur kasabasında bir kadının öldüğünü söyledi.

Sosyal ağlarda paylaşılan fotoğraf ve videolar, onlarca evin tamamen yıkıldığını ve araçların ezildiğini gösteriyor.

Afet yönetim departmanına göre, 100 kilometreden daha uzakta, Holdenville'de en az iki kişi daha hayatını kaybetti ve yerel medya kurbanlar arasında dört aylık bir bebeğin de olduğunu bildirdi. Temizleme çalışmaları pazar günü de devam etti.

Aynı eyaletteki Marietta'da bir otoyolda dördüncü bir kişi hayatını kaybetti. Yerel medya yayınlarında iki yarı römorkun devrildiği ve bir deponun ikiye bölündüğü görüldü.

Oklahoma Valisi 30 gün süreyle olağanüstü hal ilan etti. Bazı bölgelerde şiddetli yağışlar kaydedildi ve Pazar günü de ani sel, dolu ve hortum riskiyle birlikte hava durumu uyarıları yürürlükte kaldı.

Ailesinin KETV NewsWatch 7'ye verdiği bilgiye göre Iowa'da bir kişi hastanede yaralarına yenik düşerek hayatını kaybetti ve ölü sayısı en az beşe yükseldi.

Tahmin edilmesi zor olduğu kadar etkileyici bir meteorolojik fenomen olan hortumlar, Amerika Birleşik Devletleri'nde, özellikle de ülkenin orta ve güney kesimlerinde nispeten yaygınlık gösteriyor.