İran Suriye’deki varlığını ve görünürlüğünü azalttı

Lübnanlı Hizbullah'a yakın bir kaynak ve Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) İsrail'in giderek yoğunlaşan saldırılarına maruz kalan İran, Suriye’deki askeri varlığını keskin bir şekilde azalttığını bildirdi.

AFP’nin haberine göre Suriye'de güçlü bir varlığı bulunan ve Devlet Başkanı Beşar Esad'ı destekleyen Hizbullah'ına yakın kaynak, bu yeniden konuşlanma geçtiğimiz haftalarda gerçekleştiğini belirtti. 

TÜM GÜNEY SURİYE’DEN ÇEKİLDİ

Aynı kaynak, “İran ordusu, Şam'ın dış mahallelerinden güneydeki Suveyde ve Dera'ya kadar, İsrail sınırındaki bölgeler de dahil olmak üzere tüm güney Suriye'den çekildi” dedi. 

Ancak Hizbullah kaynağı, “İsrail saldırılarına karşı güvende olduklarına inanarak” Şam'daki İran konsolosluğunda buluşmaya devam ettiklerini de sözlerine ekledi.

1 Nisan'da İsrail tarafından düzenlenen bir saldırıda konsolosluğu hedef alınmış ve İran Devrim Muhafızları'nın ikisi yüksek rütbeli subay olmak üzere yedi üyesini öldürülmüştü.

İran 13 Nisan'da İsrail'e karşı daha önce benzeri görülmemiş bir misilleme saldırısı gerçekleştirmişti. Bir hafta sonra İsrail'e atfedilen bir saldırı İran'ın merkezini hedef almış, ancak Tahran bunu minimize etmişti. 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) “İranlı grupların Şam ve güney Suriye'den İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri sınırına kadar yeniden konuşmanlama gittiğini” doğruladı. 

HİZBULLAH VE IRAKLI MİLİSLER YERLEŞTİ

İngiltere merkezli SOHR, İran yanlısı Lübnanlı ve Iraklı savaşçıların bu bölgelerde İranlı askerlerin yerini aldığını belirtti. 

Başka kaynaklar AFP’ye yaptıkları açıklamalarda Şam'da İran'ın varlığının daha az görünür hale geldiğini, özellikle de İran ordusuna ait bazı ofislerin kapatıldığını belirtiyor. İranlı liderlerin bayrak, afiş ve portrelerinin birçok mahalleden kaldırıldığı da ifade ediliyor. 

Aynı kaynaklara göre İran'ın varlığı şu anda Şam'ın güneyinde, önemli bir Şii türbesine ev sahipliği yapan ve Şam ordusunun yanı sıra özellikle Hizbullah'tan gelen İran yanlısı milisler tarafından savunulan Seyyide Zeynep bölgesinde yoğunlaşmış durumda.

YENİDEN KONUŞLANMA OCAK’TA BAŞLADI

Hizbullah'a yakın bir kaynağa göre, yeniden konuşlanma 20 Ocak'ta Şam'a düzenlenen ve aralarında Suriye'deki Devrim Muhafızları istihbarat şefinin de bulunduğu beş İran askerinin öldürüldüğü saldırı ardından başladı. Aralık 2023'te Şam yakınlarında düzenlenen bir saldırıda da bir Devrim Muhafızları komutanı öldürülmüştü.

ASKERİ DANIŞMANLAR SURİYE’Yİ TERK ETTİ

SOHR, İsrail'e atfedilen bir dizi saldırının Banyas da dahil olmak üzere çeşitli bölgelerde hedef alınan çok sayıda İranlı askeri danışman mart ayında Suriye'yi terk ettiğini bildirdi.

1 Mart'ta Suriye sahilinde yer alan ve genellikle saldırılara maruz kalmayan bu kasabaya düzenlenen saldırıda aralarında bir Muhafızlar danışmanının da bulunduğu en az üç kişi ölmüştü. 

HALEP VE DÊRAZOR’DA VARLIK GÖSTERİYORLAR

Ancak AFP'nin bu iki bölgede görüştüğü tanıklara göre danışmanlar kuzeyde Halep'te ve özellikle de doğudaki Dêrazor bölgesinde varlıklarını sürdürüyorlar. Bu tanıklara göre İran'ın Suriye'nin doğusundaki askeri varlığı Irak sınırı yakınlarındaki Bukemal'de yoğunlaşmış durumda.